Wat is Pubermind?

Pubermind is een methode waarbij spel wordt ingezet om ervaringen, ideeën en verwachtingen van de puberteit spelenderwijs te bespreken. De manier van spelen creëert een open en ontspannen sfeer met als effect dat eventuele weerstand afneemt en de jongere open staat voor nieuwe informatie en vragen zal stellen. Deze methode is bedoeld voor (pre) pubers vanaf 9 jaar met diverse hulpvragen of wordt preventief ingezet ter ondersteuning van deze levensfase. Ook sluit de methode goed aan bij kinderen en jongeren met Autisme en/of ADHD. Het spel Pubermind heeft als doel voorbereiding op en ondersteuning tijdens de puberteit en als extra hulp bij zorgen. Inmiddels wordt de methode Pubermind al een aantal jaar met groot succes ingezet binnen Stichting Mischa Wink.

 

Het spel Pubermind heeft 600 kaartjes waarin 6 thema's spelenderwijs

Pubermind kaarten waaier zelf geschikt

worden besproken.

 

  • Contact met anderen
  • Gevoelens
  • Lichaam
  • Verzorging
  • Seksuele ontwikkeling
  • Seksualiteit 

 

 

 

 

Doelgroep

De methode Pubermind is bestemd voor kinderen en jongeren vanaf 9 jaar, met of zonder beperking, ter voorbereiding op de puberteit of tijdens de puberteit. Het spel is ook speciaal geschikt voor kinderen en jongeren met autisme of ADHD. Om het spel zelfstandig te kunnen spelen is het belangrijk dat het kind / de jongere kan lezen. De manier van spelen maakt het toegankelijk voor verschillende doelgroepen.

 

Breed inzetbaar

Pubermind kan ingezet worden voor verschillende doeleinden, namelijk: als communicatiemiddel, voorlichtingsmiddel óf verkenningsmiddel met betrekking tot kennis en vaardigheden. Tot slot ook als nazorgmiddel, voor herhaling en om na voorlichting in te schatten of alles goed begrepen is.

 

Interactieve lezing Pubermind

Tijdens de interactieve lezing (online/fysieke) wordt theorie en praktijk met elkaar verbonden door middel van literatuur over de puberteit (seksuele ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, fysieke ontwikkeling). Er is ruimte voor inbreng van eigen casuïstiek en het spelen van het Pubermind spel. De interactieve lezing is voor HBO/WO-professionals binnen het pedagogisch werkveld die werkzaam zijn met kinderen vanaf 9 jaar en/of jongvolwassenen. Zie meer informatie over de interactieve lezing van Pubermind onder het kopje 'aanbod' -> 'interactieve lezing'.

 

Pubermind training voor de puber!

'De Pubermind training voor de (pre)puber' is een training ter bevordering van de zelfredzaamheid en zelfstandigheid voor alle pubers. Binnen de training is interactie tussen de deelnemers een belangrijk uitgangspunt, het bevordert het zelfinzicht en vergroot de kennis van de verandering die zich tijdens de puberteit voordoen. De Pubermind training zet het kind in zijn kracht en helpt hem of haar om nieuwe stappen te zetten. 

 

Het spelen van het Pubermind spel